Vad är skillnaden mellan en elbil och en hybrid?

October 11, 2019

Aký je teda medzi elektromobilmi a hybridmi rozdiel?

Ingen hade väl kunnat ana att Bolt skulle engagera sig för elbilar och andra användningsområden? Vi satte ihop den här artikeln för att förklara närmare vad skillnaden är mellan el- och hybridbilar. Till det vill vi också skjuta ner ett par faktoider och vi hört cirkulera. Låter det som något för dig? Häng med!

Elbilarnas A & O: Vad är skillnaden mellan el och hybrid?

Skillnaden är mindre än vad man skulle kunna förvänta sig, men inte utan betydelse. Det kan verka förvirrande till en början, men så snart poletten trillar ner så klarnar det.

Det finns tre olika kategorier av elektriska fordon:

  • Helt elektriska fordon
  • Plug-in hybrider
  • Fordon med distansanpassad elmotor

Så hur skiljer de sig åt?

Gällande helt elektriska fordon så säger saken sig självt. De går helt och hållet på sina elmotorer, med ett uppladdningsbart batteri inbyggt i systemet. Ett sådant fordon fungerar  utmärkt för dina vardagsresor och någon enstaka längre resa. En stor usp här är att uppladdningen inte kräver något mer än en sladd och ett helt vanligt vägguttag; Du behöver alltså inte åka till någon särskild station eller liknande för att hålla bilen fulladdad.

Nackdelar finns dock så klart och den mest påtagliga är att när batteriet är tömt så kommer du ingenvart. Då tar det stopp.

Plug-in hybrider har även de ett uppladdningsbart batteri under huven, men en bränsletank sätts här in som back-up, så att du inte blir utan bränsle. Skulle du hamna i trafik eller mitt ute på någon öde väg och batteriet tar slut, så har du alltid din tank bensin att vända dig till. Har du ofta lite längre resor, privat eller i tjänst? Då kan en hybrid mycket väl vara ett bra val.

Utmaningen här är att man försöker få plats med två olika system på samma gång. Att klämma in både ett batteri och en bensintank i ett litet utrymme gör att du kompromissar med kapaciteten. Konsekvensen blir att räckvidden på resor – om du vill köra i huvudsak eldrivet – inte är lika bra. Därför så om du överväger en hybrid så kommer nog en bil med distansanpassad elmotor ge dig en större bekvämlighet.

Elbilarnas A & O: Vad är skillnaden mellan el och hybrid?

Ett fordon med en distansanpassad elmotor fungerar snarlikt en hybrid, men utan en bensinmotor inbyggd för att ta längre resor. Lösningen man istället har valt är en liten bränsledriven generator som kommer in och kompletterar batteriet när så behövs.

Även här finns det så klart en nedsida; Även om den kan tyckas liten så innebär den kompletterande motorn en extra vikt för fordonet, vilket gör att batteriets effektivitet och räckvidd sjunker. Ett återkommande aber med bensin är att system som kräver det måste servas regelbundet, och där kommer inte ens den lilla extramotorn undan..

Men mycket mer än så är det inte! De största skillnaderna mellan de olika sorters eldrivna fordon sammanfattade för dig, i ett kort och gott format. Hoppas de kommer till användning!

Elbil… hybrid? Vad ska jag välja?

Som med mycket här i världen så handlar det i slutändan om dina egna preferenser.

Att ta steget in i att vara helt eldriven gör både din plånbok och miljön glada. Men om du även efter den här utläggningen känner dig kluven kring funktionalitet eller hur engagerad du vill vara i miljökampen, så är hybriden inget dåligt val det heller.

En sak står dock säker: På ett sätt eller annat, framtiden är elektrisk.

Tre huvudpunkter:

  • Det finns viktiga skillnader mellan elbilar och hybrider. Inom kategorin elbilar så finns det tre olika sorter. Helt elektriska, hybrider och distansanpassade hybrider. Hur de skiljer sig åt kan du läsa mer i artikelns början.
  • Mycket av det negativa som sprids om elbilar, stämmer inte. Det råder ingen brist på myter som cirkulerar när det gäller elbilar. Det påstås att de är långsamma, att de inte är lika säkra. Som engagerade i ämnet så har vi blottade vi dem för vad de är: Myter!
  • Valet är ditt. Oavsett om det i slutändan blir en hybrid eller en helt eldriven bil, så är det ditt val. Förhastade beslut är inget vi rekommenderar, så ta dig den tid du behöver för att hitta det som är bäst val för dig. När du väl har tagit beslut, undersök om det inte går att få stöd för gröna investeringar som kan göra kostnaden lite lättare på plånboken.

Bolt är grönt

Som företag så är tron på en grönare framtid med mindre utsläpp verklige något som Bolt tror på. Det är därför vi tagit på oss att minimera vårt ekologiska fotavtryck. Det åtagandet kallar vi Green Plan. De första stegen vi tar som en del i det åtagandet är att klimatkompensera Bolts resor i Europa till 100%. Det uppnår vi genom att stötta certifierade projekt som jobbar mot utsläppsminskning och motverkar de koldioxidutsläpp som Bolts resor i Europa genererar.

Här kan du läsa mer om Bolts Green Plan.

Som ännu en åtgärd för att dra ner på utsläppen från våra bensin- och dieseldrivna bilar, så har vi rabatter till alla Boltförare som också önskar minska sitt ekologiska fotavtryck.

Känner du för att gå med oss i vårt åtagande för en grönare framtid? Vi välkomnar dig som förare hos Bolt. Allt du behöver göra är att trycka på knappen nedan följa stegen och sen så sköter vi resten.

Senaste inläggen